MIDDELENGEBRUIK & VERSLAVING

Feiten & Cijfers

Meer dan

170.000 belgen

hebben

problemen

met gokken

4,2 miljoen actieve

gamers in België

waarvan 3%

van de +18 jarigen problematisch

Verlies aan arbeidsproductiviteit door alcohol

wordt geschat op

2,2 miljard euro

Verslaving heeft een impact op het bredere gezinsfunctioneren

en het financieel 

en emotioneel welzijn.

Huiselijk geweld

stijgt

tijdens een

actieve

verslavingsfase.


Iedereen heeft wel eens een dag dat je er met je hoofd niet bij bent.  Dit kan te wijten zijn aan stress veroorzaakt op het werk of daarbuiten.  Als deze dagen echter vaker bij iemand lijken voor te vallen kan dit een teken aan de wand zijn dat er meer aan de hand is.

 

Middelengebruik en gokken kost geld.  Het resulteert in verminderde productiviteit en meer ziekteverzuim.  Het kan ook leiden tot meer gezondheidsgerelateerde problemen, (werk)ongevallen en arbeidsongeschiktheid op korte en lange termijn.

 

We kennen allemaal tegenslagen in ons leven en de meeste tegenslagen kunnen we eigenhandig oplossen en blijven we functioneren.  Zodra we echter een probleem of situatie ervaren die ons functioneren in belangrijke mate verstoort, wordt het lastiger.  We worstelen en houden vol.  Op een moment dat het even allemaal "te veel" wordt, zoeken we afleiding.  Sommigen onder ons zoeken afleiding in legale of illegale activiteiten en middelen.  Denk bijvoorbeeld aan sporten, eten, een nieuwe partner, minnaar, minnares, alcohol, drugs, medicatie, roken, gamen, gokken, etc.

 

Functioneringsproblemen worden veroorzaakt door een onbalans tussen draagkracht en draaglast.  We ervaren minder grip en dit veroorzaakt stress, angst en frustratie.  Het is best mogelijk dat we steeds minder gaan geloven in ons eigen kunnen.  Ons probleemoplossend vermogen komt onder druk te staan.  We voelen schaamte en geven onszelf de schuld.  Niemand is hier vrij van en het kan ons allemaal overkomen.

Wist je dat?

Het gebruik van alcohol en drugs

van invloed kan zijn op iedereen, ongeacht

welke bedrijfstak en welk functieniveau.

Werkgevers ook een belangrijke rol hebben om problematisch middelengebruik

te voorkomen, te verminderen en aan te pakken.

Er een sterke link is tussen problematisch middelengebruik en mentaal emotionele problemen voor zowel gebruikers als naasten.


Waarom is veranderen zo moeilijk?  Als we weten dat bepaald gedrag nadelig is waarom stoppen we er dan niet eenvoudigweg mee?

Als iets ons totaal niks oplevert dan zijn we wel geneigd om er mee te minderen tot het uitdooft.  Als we het gedrag niet minderen dan is er minstens één voordeel wat maakt dat stoppen niet lukt.

 

Vaak wordt gedrag in stand gehouden omdat het op korte termijn voordelen oplevert en de nadelen treden pas op langere termijn op.   Drugs worden gebruikt voor hun effect op de hersenen en het bewustzijn.  Het kan een ideale "escape" lijken en je bent er in het begin van overtuigd dat je controle houdt op jouw gebruik.  Ze kunnen echter heel verslavend werken.  Ook bezigheden zoals gokken, gamen of internetten kunnen als drug werken.

 

Zelfs met alle aanwezige informatie en onvoorspelbare situaties die tot stand komen kan het voor een partner, broer/zus, ouder een hele opgave zijn

om met het gebruik en hun dierbare om te gaan. 

Om bewuster om te kunnen gaan met het thema verslaving hebben wij voor alle naasten een survivalgids gemaakt.


Download onze survivalgids voor nóg meer kennis en nuttige tips.