· 

Ben jij baas over jouw leven?

Als naaste van iemand met een verslaving brengt het leven heel wat onvoorspelbare uitdagingen.  Je smijt je helemaal om alle ballen hoog te houden. En wat als je jouw kracht voelt afnemen en het vertrouwen verliest dat de obstakels nog te overwinnen zijn?  Wat als de machteloosheid de bovenhand neemt?

 

Druppelsgewijs kom je als naaste in situaties terecht waar jij op jouw manier en met de beste bedoelingen mee tracht om te gaan.  Omgaan met iemand met een verslaving wordt een heel uitdagend proces.  Het is een kwestie van tijd wanneer innerlijke conflicten op gang komen.  En waar leg je de grens dan als naaste?  Ga je de discussie aan of stel je alles in het werk om de (gemoeds)rust te bewaren?  Twijfel je eraan of jij altijd diegene bent die spoken ziet?  Soms verlies je jezelf als naaste in het zorgen, bezorgdheid, in leugens en strijd.  Op het einde van deze weg wacht ... de uitputting.

 

Naasten van iemand met een verslaving vallen binnen het hulpverleningsaanbod in veel gevallen buiten de boot.  Vaak zorgt de meerderjarigheid van de verslaafde er voor dat er deontologisch en in het kader van privacy weinig tot niks gedeeld wordt.  Je voelt je als naaste nauwelijks betrokken terwijl jij als partner of ouder wel samenleeft onder één dak waar de situaties ontsporen.  Vaak is er pas ondersteuning beschikbaar voor de naasten op het moment dat de verslaafde in behandeling is en dus gemotiveerd is om met zichzelf aan de slag te gaan.  Voor de andere groep naasten, de grootste groep, is er weinig hulp beschikbaar terwijl juist deze groep ook een grote behoefte aan ondersteuning heeft.

 

Ik reik een hand uit naar ALLE naasten die omgaan met iemand met een verslaving.  Ik wens met mijn blogs een lichtpunt te brengen in de duisternis.  Meer bewustzijn en motivatie om terug regie te nemen over jouw eigen leven én ja dit is ook mogelijk zonder relaties te verbreken of bruggen op te blazen.  Hoe moeilijk het leven op dit moment misschien ook lijkt, vertrouw erop dat je de kracht en macht hebt om de huidige obstakels te overwinnen en een nieuw hoofdstuk te bereiken!

 

Keep on reading ... wordt vervolgd.

 

#welzijn #naasten #psychosociaalwelzijn #emoties #bewustwording #verslaving #herstel #recovery #familie #ouders #verbinding #bemiddeling #uitdaging #empowering #bewustzijn #addiction